W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Nowy cukrowy materiał do oczyszczania wody - publikacja w prestiżowym czaopiśmie międzynarodowym

Naukowcy z Instytutu Chemii WNŚPiT UJD, mgr Jakub Łagiewka oraz dr hab. inż. Iwona Zawierucha, prof. UJD, opracowali nowy materiał na bazie polisacharydów (cukrowców) zdolny do usuwania barwników z wody.

W ramach badań otrzymano sorbent na bazie polimeru cyklodekstrynowego oraz chitozanu, który wykazuje zdolność do szybkiego i efektywnego usuwania barwników tekstylnych już po 1 minucie!

Nowy polisacharydowy materiał stanowi ciekawe rozwiązanie, ponieważ umożliwia usuwanie niebezpiecznych barwników azowych z środowiska wodnego [1]. 

Tego typu technologia stanowi przyszłość w rozwoju nowych systemów oczyszczania ścieków z barwników tekstylnych oraz ich odzysku. Dużym plusem tego typu materiału jest duża dostępność polisacharydów oraz ich stosunkowo niska ceny. Dzięki materiałom na bazie sacharydów, społeczeństwo będzie mogło cieszyć się czystą wodą oraz nieskażoną żywnością przez barwniki.

Przedstawione wyniki stanowią część cyklu badań dotyczących zastosowania sacharydów, m.in. cyklodekstryn, w procesach oczyszczania wód i ścieków[2,3]. Obecnie mgr Jakub Łagiewka realizuje projekt pt. „Hydrofobowe polimery sieciowane sacharydami jako nowa klasa sorbentów”, który jest finansowany w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości (realizowanego w ramach Programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego).

Wyniki opublikowano w Carbohydrate Polymers (MNiSW = 140 pkt., IF = 10.7), prestiżowym międzynarodowym czasopiśmie w zakresie chemii i technologii polisacharydów [1].

Link do publikacji: 

1. link nr 1
Wcześniejsze publikacje:

2. link nr 2

3. link nr 3

opr. mgr Jakub Łagiewka

Data dodania: 19 lutego 2025