W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie liderem w badaniach nad żywnością o wysokiej jakości i korzystnym zdrowotnie składzie

Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie staje się liderem w badaniach nad żywnością o wysokiej jakości i korzystnym zdrowotnie składzie. W marcu br. zakończyła się realizacja projektu pt. „Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji przetworów warzywno-owocowych nowej generacji wzbogaconych błonnikowym preparatem ze skrobi ziemniaczanej o właściwościach prebiotycznych z przeznaczeniem dla dzieci i młodzieży”, którego kierownikiem był prof. dr hab. Janusz Kapuśniak. Wkrótce poznamy ostateczne wyniki projektu.

W czerwcu br. z inicjatywy prof. Kapuśniaka została podpisana umowa notarialna powołująca spółkę „Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną”. Udziałowcem w spółce została Jan Dlugosz University Innovations sp. z o.o. Akt notarialny w imieniu JDU Innovations podpisał jej prezes dr hab. Edmund Golis, prof. UJD. Pozostałymi udziałowcami zostały spółki: UMED sp. z o.o. Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Uniwersyteckie Centrum Laboratoryjno-Diagnostyczne sp. z o.o. Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Centrum Transferu Technologii MEDITRANSFER IITD sp. z o.o. Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu, INNOINVEST UWM sp. z o.o. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, EXCENTO sp. z o.o. Politechniki Gdańskiej oraz Centrum Innowacji Medycznych sp. z o.o. Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Spółka będzie koordynować działania zmierzające do podjęcia bezpośredniej współpracy z czołowymi europejskimi jednostkami naukowymi w celu wspólnych badań nad żywnością funkcjonalną, diagnostyką i dietetyką precyzyjną, badaniami „omicznymi” (nutrimetabolomiką, nutrigenomiką), informatyzacją łańcucha żywności - od pola poprzez stół do zdrowia. Zadaniem spółki będzie opracowanie i rejestracja Systemu Certyfikacji FF dla żywności wysokiej jakości o korzystnym zdrowotnie składzie. Pracami zespołu opracowującego system certyfikacji koordynuje Pani prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska. CBŻF będzie organizowało spotkania brokerskie z firmami i ułatwiało formowanie konsorcjów projektowych. Planowane są projekty w programie Horyzont Europa, w tym JPI Healthy Diet for Healthy Life oraz inicjatywie FOOD 2030. Spółka będzie prowadzić działania z udziałem pracowników Uniwersytetu w edukacji społeczeństwa, kształceniu kadr biznesowych z zakresu żywności funkcjonalnej i dietetyki, uczestniczyć w kampaniach promocji zdrowia i profilaktyki chorób cywilizacyjnych o podłożu dietetycznym oraz organizacji targów i imprez marketingowych.

W dniu 18 lipca Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju ogłosił wyniki I konkursu w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Spośród 131 wniosków skierowanych do oceny merytorycznej:

- 41 wniosków zostało ocenionych pozytywnie pod względem merytorycznym;

- 82 wnioski zostały ocenione negatywnie pod względem merytorycznym;

- 8 wniosków zostało wycofanych z oceny merytorycznej.

Ostatecznie dofinansowanie otrzymało 30 wniosków o największej liczbie punktów. Wśród nich znalazł się projekt pt. „Opracowanie innowacyjnych wegańskich produktów typu instant z wykorzystaniem alternatywnych emulgatorów, w tym białek roślinnych, wzbogaconych preparatem błonnikowym ze skrobi o właściwościach prebiotycznych”, którego liderem jest MASPEX Food sp. z o.o., a jedynym konsorcjantem i partnerem naukowym Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie. Projekt będzie realizowany w latach 2023-2026. Całkowity budżet projektu to 7 957 901,25 zł, z czego dofinansowanie dla UJD wynosi 1 858 288,75 zł. Kierownikiem B+R projektu jest prof. dr hab. Janusz Kapuśniak.

Data dodania: 31 lipca 2023